Poliurea

A poliurea (polikarbamid) egy tökéletes bevonati rendszer, melyet ma már sok különböző célra alkalmaznak Európában. Leggyakrabban vízzáró bevonatként, beton és acél korrózióvédelemre valamint kopásálló felületekhez használják. Előnye a hagyományos anyagokkal szemben a sokrétű felhasználási lehetőség, gyorsaság, alkalmazkodása a felületekhez és minőségi tulajdonságai. A poliurea anyagokat szórható formában használják, de ezen kívül injektálni és önteni is lehetséges. Nagy fizikai ellenálló képessége miatt extrém igénybevételű felületekre is alkalmazható.

 

“A nagy technológia”

A poliurea név nem egy kész bevonati rendszer, mint a hagyományos festék rendszerek. Mindig az adott felület, környezet és igénybevétel pontos ismerete után lehetséges kiválasztani a megfelelő rendszert. A technológia, amely büszkélkedik sok különböző összetételű és fizikai tulajdonságú anyagokkal. Van tiszta poliurea és hibrid poliurea rendszer. Mind a kettő rendelkezik  saját jellegzetességgel, előnnyel és hátránnyal.

Polikarbamid nem tudja megoldani önmagában megfelelően a kész réteget. Felhordás előtt felülettisztítást kell végezni,és a  felület igénye szerint gyantával és tapadó híddal ellátni. Ezen kívül mindig figyelembe kell venni az engedélyezési eljárásokat. Csak megfelelő képzettségű szakember  végezheti a kivitelezést.

A poliurea anyagok kémiája már az 50-es 60-as években ismert volt, de a nagyon gyors reakcióidő miatt lehetetlen volt kijuttatni a felületre. A megoldást a két komponenst szóró gépek jelentették, ami nagy nyomással (130-240bar) juttatja ki az anyagot. A tengerentúlon a mobil szóró berendezések fejlesztése óta villámgyorsan elterjedt a technológia használata. Európában 2000-es évek végén kezdett elterjedni és azóta 70 %-os növekedést ért el. Ma már a poliurea anyagok piaca gyorsabban nő, mint a poliuretán haboké. A poliurea felhasználását a jövőben csak a képzelet korlátozza.

 

Az intelligens rendszer egyedi tulajdonságokkal néhány másodperc alatt

A felületre történő felhordását egy speciális, erre a célra kialakított nagynyomású reaktoregységgel illetve ennek kiegészítőivel végezzük. Az előmelegített anyag fűtött csöveken jut el a szórópisztolyba. A felületre szórt anyag a felhordást követően néhány másodpercen belül megszilárdul. 24 óra elteltével a felület eléri a végleges és egyben tökéletes kémiai-fizikai állapotát és a felhasználó teljes rendelkezésére áll.

 

Poliurea néhány tulajdonsága:

 

·         Ellenálló: Magas fokú korrózióvédő tulajdonságok, megóvja a felületet az időjárás viszontagságaitól és a mechanikai behatásoktól, ellenáll a legtöbb kémiai anyagnak és behatásnak .

·         Egyedülálló védelem: Tömör műanyag, mely csúszásmentes, tökéletesen vízálló és vízzáró, 187-600% rugalmasságú védőréteget alkothat.

·         Forrón szórt tartós, toldás – hegesztés mentes medence és egyéb bevonati rendszer: A poliurea medence bevonati rendszer kiválóan alkalmas a hagyományos burkolatok kiváltására. A poliurea rugalmasságának köszönhetően alkalmazkodik a medence mozgásaihoz, így a repedéseket könnyedén áthidalja. Egybefüggő dilatáció, csúszás és fugamentes, rugalmas és nagy keménységű felület egy rétegben. Megfelelő megoldást nyújt termálvizes medencéknél, mikor a hő hatására a hagyományos burkolatok rövid időn belül felválnak -> A poliurea anyagok -40 C°-tól  +200C°-ig  ugyan azt a fizikai tulajdonságokat képes megtartják

·         Poliurea vízzáró bevonat: A poliurea anyagok kiválóan alkalmazhatók szennyvíztelepek műtárgyainak és egyéb felületek szigetelésére. Gyors száradási idő, magas fokú kopásállóság és vegyszerállóság miatt tökéletes és gyors megoldás a felület vízzáróvá tételéhez.

·         Poliurea (polikarbamid) korrózióvédő bevonat: A poliurea anyagok tartósabbak, mint a hagyományos festékek. Megfelelően alkalmazható acél és egyéb felületek korrózióvédelmére. 

·         Vízálló baktériummentes rugalmas ipari padlózatok: Egy szórási eljárással készített padlóforma, amely kiváló tulajdonságai miatt alkalmas ipari padlózatok, állattartó telepek padlózatának kiépítésére. A padló rugalmas kétkomponensű poliurea műanyag bevonatból készül, melyet folyékony formában hordanak fel. A szórásos technológiának köszönhetően az adott felületen teljesen egybefüggő toldás, varrat és dilatáció mentes bevonatot képez. Az így készült bevonat vízálló, csúszásmentes, kopásálló, rugalmas viszont nagy keménységű bevonatot alkot egy rétegben. Előnye a hagyományos műgyanta padlózatokkal szemben a gyorsaság és tartósság.

 

 

Főbb felhasználási területe :

- Alépítmények vízszigetelése
- Támfalak felülete 
- Medence vízzáró bevonat készítése
- Tetőszigetelési eljárások
- Hullámpalák vízszigetelése 
- Esztétikai bevonatok
- Vasbeton szerkezetek
- Ipari padlóbevonatok
- Kármentő medencék
- Lapostetők, teraszok erkélyek, vízszigetelése 
- Korrózióvédelem
- Vízvezetékek külső belső bevonata
- Szigetelés bitumenes burkolatok alá
- Tűzálló bevonat
- Robbanás álló bevonat
- Egyéb bevonati rendszerek
- Diszletek, dekorációk, filmes munkák
- Stb.

 

Vízszigetelés poliurea alkalmazásával
Lépésálló szigetelés poliurea használatával
Lépésálló szigetelés poliurea használatával
Kopásálló felület poliurea használatával
Színezett poliurea szigetelés
Pince vízszigetelés poliurea használatával
Aljzatszigetelés szórt poliurea alkalmazásával
Aljzatszigetelés szórt poliurea alkalmazásával
Lapostető utólagos vízszigetelése poliurea alkalmazásával
Palatető szigetelés poliurea alkalmazásával
Csarnok vízszigetelés poliurea alkalmazásával
Palatető javítás poliurea alkalmazásával
Padlószigetelés poliurea használatával