Szakmai cikkek

Hőszigetelés és vízszigetelés - Melyik éri meg?A statisztikák szerint a magyarok költik jövedelmük legnagyobb részét rezsire. Ez egy család bevételének mintegy 40%-át teszi ki. A rezsiköltség legnagyobb hányadát pedig a fűtési vagy a hűtési költségekre fizetjük ki. Mindez annak köszönhető, hogy hazánkban a lakosság többsége vagy nem szigeteli lakását, házát, vagy ha mégis szigetelésre adja a fejét, akkor is csak a félmegoldásokat választja.

 

Minden anyag, így az építőiparban használt anyagok is másként vezetik a hőt. Így pl a beton jobban, a tégla kevésbé.

Az R-érték a hőáramlással szembeni ellenállás mértéke, azonban csupán a hővezetéssel szembeni ellenállást méri.

Szigetelni csak víz, por és zsírmentes felületet lehet. Régi, hibás vízszigetelések felújításánál nem kell a régi rétegrendet visszabontani. Az új szigetelés mintegy magába integrálja ezeket. Meg kell viszont szüntetni a felületi hibákat.

A poliuretán szigetelések jelentős területe a mezőgazdasági, állattartó épületek utólagos hő- és vízszigetelése. Hazánkban erre a célra zömével régi szerkezetű épületeket alakítanak át.

A helyszínen szórt poliuretán habok hatékonyságukat elsősorban az eljárás folyamán kialakuló légzárásnak köszönhetik.

Tegyük fel, hogy minden nehézség ellenére kialakítottuk a légzáró rétegünket. Sikerült a port, a nedvességet megszüntetve ......

A hővezetési tényezőről         
Egyetlen számmal semmit nem lehet jellemezni, úgyhogy ne is próbáljuk meg ezt egy olyan fontos dologgal, mint egy hőszigetelő anyag hővezetési képessége.