Hőszigetelés és vízszigetelés: szigetelő anyagok összehasonlítása

Hőszigetelés és vízszigetelés - Melyik éri meg?A statisztikák szerint a magyarok költik jövedelmük legnagyobb részét rezsire. Ez egy család bevételének mintegy 40%-át teszi ki. A rezsiköltség legnagyobb hányadát pedig a fűtési vagy a hűtési költségekre fizetjük ki. Mindez annak köszönhető, hogy hazánkban a lakosság többsége vagy nem szigeteli lakását, házát, vagy ha mégis szigetelésre adja a fejét, akkor is csak a félmegoldásokat választja.

 
Ha pedig már hajlandóak vagyunk pénzt áldozni a hőszigetelésre vagy vízszigetelésre, jogosan vetődnek fel a kérdések.  Valóban a legjobbat választottuk? Milyen megtérüléssel számolhatunk a különbözői rendszerek alkalmazásával?  Egyáltalán melyikkel spóroljuk meg a lehető legnagyobb energiát? Milyen szigetelőanyagok jöhetnek szóba? Purhab szigetelés? Táblás vagy szálas szigetelőanyagok, az üveggyapot vagy kőzetgyapot? A szigetelést házilag is megoldhatjuk, vagy jobb szakembert hívni? A hőszigetelést és vízszigetelést utólag is ugyanolyan hatékonyan el lehet végezni? A drágább

Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe, de elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a körültekintően választott hőszigetelés vagy vízszigetelés hosszútávon mindenképpen többszörösen megtérülő befektetés.

 

A szigetelőanyagok legfontosabb tulajdonságai

A döntéshez először sorba kell vennünk a szigetelőanyagok legfontosabb tulajdonságait, nem jó azonnal ár alapon dönteni. Gyakran találkozunk a K-érték fogalmával, ha hőszigetelő anyagokról esik szó. Ezzel az értékkel a hőátbocsátási tényezőt vizsgáljuk, azt, hogy adott idő alatt mennyi energia távozik az épületszerkezeten keresztül.

A különböző épületszerkezeti egységeken keresztül távozó hőveszteség

Hőszigetelő anyagok W/mK
polisztirol hab (ρ = 15 kg/m3) 0,039
polisztirol hab (ρ = 20 kg/m3) 0,038
poliuretán keményhab 0,022
poliuretán lágyhab 0.028
ásványgyapot (ρ = 100 kg/m3) 0,042
ásványgyapot (ρ = 150 kg/m3) 0,044
üveggyapot (ρ = 160 kg/m3) 0,046
üveggyapot (ρ = 200 kg/m3) 0,058
 
  Kőzetgyapot     Üveggyapot     Nikecell/Hungarocell     Szórt purhab  
** ** *** *****
 
Ezeket az értékeket laborokban mérik, ezért ez a táblázat nem mutatja a toldássoknak köszönhetően fellépő hőveszteséget, amely a táblás vagy a paplanos szigetelőanyagokra jellemző. Habár a K-érték nem mutatja az illesztéseknél távozó hőt, érdemes azt is figyelembe venni, mekkora felületet tudunk befedni egy egységnyi szigetelőanyaggal. A szórt purhab szigetelésnek az egyik kiemelkedő előnye az, hogy egy összefüggő, toldásmentes hőszigetelő réteget képzünk a felületen.

A K-érték nem tartalmazza a következő fontos tulajdonságokat, amelyeket szintén muszáj számba vennünk:

Tapadás

Az a legjobb szigetelőanyag, ami hozzátapad a szigetelendő felülethez, így közvetlenül szigeteli azt. Ha két anyag nincs összetapadva vagy ragasztva a teljes felületen, akkor pára lecsapódás alakul ki közöttük. A felületek közötti folyadék pedig rontja a hőszigetelő képességet és roskasztja a szálas anyagokat, így az üveggyapot és kőzetgyapot szigetelést. A Nikecell típusú szigetelés esetén is a rétegek között marad a pára, amíg a táblás toldások mentén szépen lassan el nem tud párologni. Ez télen a fagytágulás miatt romlolóan hat a belső szerkezetre.  A tapadás szempontjából a győztes egyértelműen a szórt purhab, ugyanis az építőiparban használatos szigetelendő felületekhez anyagában tapad, míg más szigetelőanyagok mindegyikéhez valamilyen rögzítési technológiát kell alkalmazni, pl. ragasztókat, rögzítő lemezeket, dűbeleket, tapaszokat kell használni a felhelyezés során.    

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

*

*

*

*****

Légzáró képesség

Ha egy szigetelő anyagot átjár a szél, akkor elvesztette szigetelő képességének jó részét. A légzárás fontosságáról készült részletes cikk szerint döbbenetes adat, hogy egy átlagos padlástéri kialakításban 20 °C hőmérsékleti és 2 Pa nyomáskülönbség hatására egységnyi idő alatt 1 m2 felületen 1 g pára távozik diffúzió útján, míg egy 1 m hosszú és 1 mm széles résen (tehát ezredannyi felületen) keresztül 360 g pára kerül a födém szerkezetbe. Ez felületarányosan 360000-szeres(!!!) különbség, amivel sokan nem számolnak. A födém szerkezetbe kerülő pára a hőszigetelésben kicsapódik, eláztatva azt – a víz pedig nagyon jó hővezető, így a nedvesedés drasztikusan lerontja a hőszigetelési képességet.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

**

**

***

****

Vízzáró képesség

Ön is ismeri a "vizes póló" effektet. Ha elázik egy szál pólóban, akkor fázik. Még akkor is, ha ugyanabban a pólóban szárazon nem fázott. Ugyanez igaz a szigetelőanyagok esetében is: ha egy hőszigetelő anyag párát vagy vizet kap, akkor hőszigetelő tulajdonsága jelentősen romlik, akár teljesen el is veszítheti azt. Ezért fontos, hogy a szigetelés akármilyen célt is legyen hivatott ellátni, mindenképpen rendelkezzen vízálló tulajdonsággal is.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

*

*

***

****

Toldások

Ahogy már a korábbiakban is említésre került, a legjobb szigetelő anyag toldásmentes, hőhídmentes. Bármennyire is jól illeszti össze a táblákat vagy a szigetelő paplanokat, mindig marad rés, ahol hőveszteség van, ahol bejut a víz. A szórt purhab szigetelés toldásmentes, így nincsenek illesztési hézagok, továbbá teljes mértékben szélálló és vízálló, valamint remek hangszigetelő.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

*

*

*

****

Tartósság

A legjobb szigetelőanyagok az idővel sem veszítenek teljesítményükből. Tudta, hogy a hagyományos szigetelőanyagok teljesítménye az idő előrehaladtával rohamosan csökken? Ez köszönhető a gravitációnak és a harmatpont miatt kialakult nedvességfelvételnek. (Harmatpont a 0℃-nál kicsapódó páratartalom, amely legtöbb esetben a szálas anyag felületén vagy a belsejében csapódik ki. Ezáltal rontja a hőszigetelő képességet és roskasztja a szigetelő anyagot.) Érdemes olyan technikák után nézni, amelyek egyenletesen jó szigetelést adnak, nem változtatják alakjukat, nem roskadnak össze az évek múlásával.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

***

**

****

****

Egészségügyi szempontok

Mindenkinek fontos az egészsége. Ezért lényeges szempont lehet, hogy szigetelésünk mosható legyen, ne tapadjanak meg rajta a kórokozók és ne is kerülhessenek be a szigetelés mögé. Egy antibakteriális szigeteléssel jelentősen csökkenhetnek a légúti irritációk. Problémát jelenthet az is, ha a szigetelése kényelmes közeget biztosít különböző kártevő élőlények számára. A szálas szigetelőanyagok esetén könnyen előfordulhat, hogy rágcsálók költöznek bele, építenek fészket benne.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

**

**

****

****

Felületkövetés és réskitöltés

A hagyományos táblás és szálas hőszigetelő anyagokkal nem lehet követni a felületi egyenetlenséget, amorf vagy íves felületeket, nem lehet velük réseket, hézagokat kitölteni. Ez nagyban megnehezíti a felhelyezési munkálatokat, esztétikailag előnytelen és a rések kitöltésének hiányában előfordulhat, hogy a szigetelés a későbbiekben elégtelenül látja el funkcióját.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

**

**

*

****

Terhelhetőség

Lépésálló lapostető szigetelés szórt purhabbal

Nem minden esetben kell lemondania a szigetelést követően arról, hogy a felületet tárolásra használja. Léteznek terhelhető és lépésálló szigetelések is, amelyeket nemcsak falszigetelésre és tetőszigetelésre, de akár lábazati szigetelésre, padlás vagy tetőtér szigetelésre, pince szigetelésre is használhat. Ilyen a táblás kőzetgyapot szigetelés és a purhab szigetelés.

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

**

*

**

****

Utólagos hőszigetelés kivitelezhetősége

Gyakorta előfordul, hogy egy épületen utólagosan kell szigetelési munkálatokat végezni, vagy a már meglévő szigetelés hatékonyságát szükséges növelni. Számos szigetelési fajta végezhető szakemberi segítséggel utólagosan is elvégezhető. Számításba kell vennünk azonban a lakrész vagy üzemrész kiesési idejét, amíg tartanak a munkálatok, nehézkessé válik a korábbi tevékenység háborítatlan folytatása. Ezért az utólagos szigetelés esetén mindenképpen számításba kell venni az időtényezőt is.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

**

**

**

****

Munkálatok ideje

Célszerű olyan szigetelés mellett letenni a voksunkat, amely bármikor, könnyen, a lehető legkevesebb rombolással vagy akár rombolás nélkül, felfordulás nélkül elvégezhető , ezáltal alapjaiban véve nem változik meg a munka során a Megrendelő normális, megszokott élete. Ahogy mondani azokták: "Kétszer örül a Megrendelő: egyszer, amikor a mesterember megérkezik, egyszer meg amikor elmegy.". Előny, ha vastagsága a későbbiek során is módosítható, ha a használati idő előrehaladtával tovább szeretné javítani szigetelését.

 

Kőzetgyapot

Üveggyapot

Nikecell/Hungarocell

Szórt purhab

**

**

**

****

Előtét falak /Esztétikai szempontok

Számos esetben maga a szigetelő anyag is védelemre szorul a káros környezeti behatásoktól. A purhab szigetelés előnye, hogy esztétikailag nem fontos helyeken nincs szükség előtét fal alkalmazására sem. Ráadásul a szórt purhab szigetelés szabadon formára vágható, simára csiszolható, így nem okoz gondot az utómunkálatok elvégzése.

 

  Kőzetgyapot  

  Üveggyapot  

  Nikecell/Hungarocell  

  Szórt purhab  

*

*

**

****

Ár

Figyelembe kell vennünk, hogy a szigetelési munkálatok során nemcsak az alapanyagért, de a kivitelezésért és a munka során felhasznált kiegészítőkért, tartozékokért (ragasztó, rögzítő lemezek, dűbelek, élvédők, hálók, rögzítő tapaszok, szögek) is fizetni kell és bizonyos módszereknél sokkal több előmunkálatot kell elvégezni.

 

  Kőzetgyapot  

  Üveggyapot  

  Nikecell/Hungarocell  

  Szórt purhab  

*

**

***

***

 

Ezek alapján a szempontok alapján jól látszik, milyen sokrétű követelményrendszernek kell megfelelnie a számunkra tökéletes szigetelésnek. Elgondolkodtató, vajon olcsóbban jövünk-e ki anyagilag, ha az olcsóbb megoldást választjuk? A válasz természetesen nem. A befektetés meglepően rövid időtáv alatt megtérül, hiszen számottevő csökkenésre számíthatunk energiafelhasználás tekintetében. A minőségi szigetelés pedig évtizedek múltával is ugyanolyan jól teljesít, mintha csak tegnap készült volna el.

Szálas szigetelés felhelyezés  Nikecell felhelyezés Szórt purhab szigetelés felhelyezés

Összefoglaló táblázat

 

  Kőzetgyapot  

  Üveggyapot  

  Nikecell/  Hungarocell  

  Szórt purhab  

K-érték

**

**

***

****

Tapadás

*

*

*

****

Légzáró képesség

**

**

***

****

Vízzáró képesség

*

*

***

****

Toldások

*

*

*

****

Tartósság

***

**

****

****

Egészségügyi szempontok

**

**

****

****

Felülkövetés és réskitöltés

**

**

*

****

Terhelhetőség

**

*

**

****

Utólagos hőszigetelés kivitelezhetősége

**

**

**

****

Munkálatok ideje

**

**

**

****

Előtét falak

*

*

**

****

Ár

*

**

***

***

Összesítés 22 21 30 51
 

Azt, hogy a hőátbocsátási tényező, a vízállóság, légzárás és egyéb, a szigetelés hatékonyságát meghatározó, valamint az ár-érték arány és a fent felsorolt tényezők összességében a purhab szigetelésben összpontosulnak a leghatékonyabb formában, pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nem a nikecellt, de nem is a szálas anyagokat (üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést), hanem a poliureán habot használják mind a mai napig a hűtőgép iparban is. Sokrétű felhasználhatóságának köszönhetően alkalmazható lábazati szigetelés, pince szigetelés, padlás szigetelés, homlokzat szigetelés, lapostető és födém szigetelés, épületek belső és külső szigetelésének kivitelezésére egyaránt, ugyanúgy lakóházak, mint ipari, mezőgazdasági épületek esetén.